Pastitsio
Pastitsio er den greske varianten av lasagne med bechamel saus som finnes i mange variasjoner omkring hele Middelhavet.
INGREDIENSER
Kjøttdeigsaus
- 1/2 kg kjøttdeig
- 1 mellomstor løk - finhakket
- 2 fedd finhakket hvitløk
- 1 boks grovhakkende tomater
- 1 ts tomatpuré
- Extra virgin olivenolje (til steking)
- Salt, pepper, ½ ts kanel, ½ ts nellik, ½ ts malt muskat
- 1 ts sukker,
- Gresk fjelloregano og basilikum
Pasta
- 1/2 k. penne eller annen "rør" pasta.
- 3 ss smør
Bechamel saus
- 1/2 l. melk
- 3-4 toppende ss mel
- 50 gr. smør + 3 ss til pastaen
- salt, pepper
- 1/2 ts revet muskatnøtt
- 1 lettvispet egg
- 2 dl parmesan
- 1 ts malt litt kanel.
FREMGANGSMÅTE
Stek kjøttdeigen i 3-4 ss god olivenolje til den skifter farge. Ha i løk og stek videre til den er nesten gjennomstekt. Ha i hvitløk på slutten av steketiden og rør litt til.
Tilsett resten av ingrediensene og 1 dl. vann. La det småkoke under lokk i ca 30 min.
Rør av og til og vurder om du skal ha litt mer vann i. Sausen må være tyk. Smak også for å evt. ha i mer krydder.
Etter at pastaen er kokt på vanlig måte og vannet er silt ut, tilsetter du 3 ss smør og rører slik at smøret fordeler seg i all pastaen.
Rør melet i melken og kok opp under omrøring. Småkok i 5 min under omrøring. Tilsett salt, pepper og muskatnøtt. Småkok 5 min.til. (Sausen skal være tykk, men flytende. Bruk evt. mer mel eller melk for å regulere).
Ta vekk fra plata og tilsett 1 dl parmesan og egg. Rør godt.
Pasta, kjøttdeigsausen og 1/2 dl parmesan blandes og settes i en ildfast form. Hell over bechamel sausen og dekk toppen med 1/2 dl parmesan og dryss på litt kanel.
Stek i 200 grader i 30- 40 min. til det har fått fin mørk gylden farge på toppen.
Tips
Du kan bruke mer kjøttdeig for fyldigere rett, eller evt. mindre pasta. Serveres med gresk salat, tzatziki og evt. ekstra dryss av parmesan.
God appetitt!